Reizen naar Kenia - uw rondreis op maat
Reizen naar Kenia, oorspronkelijke land van de safari's, wilde dieren en de Masaï-krijgers is nog steeds een unieke ervaring. Kenia is gekend als reisbestemming voor het wildleven maar heeft ook geweldige stranden. Het is een land van contrasten; van groene heuvels en vlaktes tot uitgestrekte woestijnen, van maatpakken tot traditionele rode lendendoeken, van stof in de parken tot heerlijk fris in het water van de zee. De migratie van grote kudden gnoes en zebra's in de Masai Mara spreekt tot ieders verbeelding en blijft een ultieme safaribelevenis. Een rondreis is ideaal te combineren met zwemmen, duiken en uitrusten aan de prachtige stranden langs de Indische Oceaan...
Op reis naar Kenia: info bestemming
Kenia ligt in het oostelijke deel van het Afrikaanse continent, op de zogenaamde Hoorn van Afrika. De evenaar loopt zowat door het midden van Kenia. In het noordoosten is een grens met Somalië, in het noorden een met Ethiopië, in het noordwesten een met Soedan; in het westen grenst Kenia aan Oeganda, in het zuiden aan Tanzania en in het zuidoosten aan de Indische Oceaan. De landschappen zijn zeer verscheiden. Het noorden en het oosten, waar zelden regen valt, zijn bergachtige woestijn. Het westen en zuidwesten daarentegen zijn mooi groen met een golvend heuvellandschap. Door deze grote geografische verschillen heeft Kenia een enorm gevarieerde fauna en flora.
Op safari in Kenia - Maasai Mara
In het zuidwesten van Kenia ligt het beroemde Maasai Mara National Reserve. Bekend om de "Grote Trek" van de gnoes en fantastische "Big Five" waarnemingen (buffel, olifant, luipaard, leeuw en neushoorn), de Maasai Mara en de omliggende natuurgebieden zijn een must voor iedereen die een safarivakantie in Kenia plant. Het Maasai Mara Game Reserve ligt op de grens met Tanzania. Een typisch Afrikaans landschap met uitgestrekte golvende savannevlakten en graslanden, acaciabossen, rivieren en moerassen met een concentratie aan wilde dieren. Olifanten en buffels (in het moeras), nijlpaarden en krokodillen (in de rivieren), vogels en apen (in de acaciabossen) giraffen, gazellen, impala's, topi's, gnoes en de grote katten zijn permanente bewoners van het park. In een steeds terugkerende cirkelvormige beweging trekken 1,3 miljoen wildebeesten (gnoes) en meer dan tweehonderdduizend zebra’s, vergezeld van tienduizenden antilopen en gevolgd door een horde roofdieren zoals leeuwen, luipaarden en hyena’s van de Serengeti in het noorden van Tanzania naar de Masai Mara in Kenia en vice versa. Op zoek naar vers en het beste voedsel volgen zij de regens, die gedurende enkele maanden per jaar de aarde omtoveren in een zee van groen. Vooral van juli tot oktober, wanneer de Serengeti te droog is voor de vele gnoes, zijn In Maasai Mara enorm veel dieren te bewonderen. Er valt altijd wel wat te beleven op de Mara, maar de kans is er dan nóg groter om tijdens een safari in Kenia één van de talrijke roofdieren en aaseters aan het werk te zien.
In het zuidoosten ligt Amboseli, na Masai Mara de populairste bestemming van Kenia voor wilde dieren. Amboseli ligt nabij de grens met Tanzania en aan de Keniaanse voet van de Kilimanjaro. Dit gebied heeft enorme kuddes olifanten! Meteen nabij Amboseli ligt Chyulu Hills, de verborgen schat van Kenia, een van de meest ongerepte parken van het land en de plaats voor uitzonderlijke luxe safarivakanties. Tussen de Chyulu Hills en de Keniaanse kust ligt Tsavo, het gebied van Kenia's "grote slagtanden", geweldig voor wie van enorme olifanten houdt.
Laikipia in Centraal Kenia, wordt steeds meer erkend als een van de beste natuurgebieden van Kenia. De thuisbasis van een aantal succesvolle beschermde gebieden zoals Lewa Downs, deze regio is de thuisbasis van een hoog percentage van de neushoornpopulatie in Oost-Afrika. Voor de safariliefhebber is Meru National Park een briljant alternatief voor een Kenia droomreis buiten de gebaande paden, omdat het minder bezoekers ontvangt dan de andere gebieden in Laikipia.
In het noorden ligt Samburu, de thuisbasis van de Samburu-bevolking en de perfecte plek om tijdens uw reis naar Kenia de Samburu-cultuur te ervaren. Voor wie op zoek is naar meer ongestoorde / ongerepte cultuur, is de Matthews Range, een bergketen fantastisch! Het was een van de laatste plaatsen in Noord-Kenia waar wilde zwarte neushoorns te vinden waren. De laatste werd in de jaren negentig gestroopt. De bergketen heeft een onafhankelijke evolutie gekend en de diversiteit van het bos is van grote waarde voor natuurbehoud.
Verder op je reis naar Kenia: De Grote Slenk en de meren
Kenia wordt aan de westkant begrensd door Oeganda en het beroemde Lake Victoria, het op één na grootste zoetwatermeer ter wereld én de bron van de Nijl. De voor deze regio belangrijke stad Kisumu ligt aan het meer. Het westen vormt één van de meest vruchtbare delen van Kenia. Er wordt bijvoorbeeld veel thee en suiker verbouwd. Vogel- en vlinderliefhebbers bezoeken best het Kakamega Forest, een uniek tropisch regenwoud; het enige in Kenia. Tijdens een wandeling zie je in deze prachtige jungle vele boomsoorten en bloemen, apen, kleurrijke vogels en bonte vlinders.
De vogelrijke meren en valleien van dit gebied maken deel uit van de Grote Slenk, een grote scheur in de aardkost, die tussen 2 tot 7 miljoen jaren geleden is ontstaan door vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en aardverschuivingen. Hier vind je enkele hoogtepunten van je safari naar Kenia. In Lake Nakuru strekken duizenden flamingo's zich als een roze lint langs de oevers uit. Je ziet er wellicht ook de bedreigde zwarte neushoorn. In Lake Baringo kan je tijdens een boottocht op zoek gaan naar nijlpaarden...
Voor wie op zoek is naar georganiseerde reis naar Kenia met een combinatie van safari en strand, is de Keniaanse kust een perfecte verlenging. Uitstekende stranden en activiteiten in de archipel van Diani, Lamu en Watamu.
Extra informatie over een georganiseerde reis naar Kenia maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.
Goed om weten vooraleer u op reis naar Kenia vertrekt
Snel gecheckt - praktische info
Vereiste documenten voor Belgen op reis: Een visum voor Kenia is vereist voor Belgen (en andere nationaliteiten). Dit visum kan aangekocht worden op de luchthaven in Kenia, maar we raden sterk aan dit vooraf te regelen. Een internationale reispas is verplicht en moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer. Doe ook je vaccinatieboekje mee.
Let op:
- Beschadigde reisdocumenten, zoals een reispas met een scheur of een identiteitskaart met een barst, of een elektronische identiteitskaart waarvan de microchip ontbreekt, kunnen door de bevoegde Belgische of buitenlandse autoriteiten als ongeldig worden beschouwd. In voorkomend geval raden wij u dan ook aan om de beschadigde reisdocumenten vóór uw reis te laten vervangen. U gaat op eigen risico met een beschadigde identiteitskaart of reispas naar de luchthaven. Bij weigering van toegang tot de vlucht of het grondgebied van het land van bestemming kunnen wij helaas niets voor u doen.
- Een "attest verlies identiteitskaart" is niet geldig voor uw reis; een rijbewijs evenmin.
Gezondheid/Inentingen: Doe een vaccinatieboekje mee.
- Vaccinatie tegen gele koorts is niet altijd verplicht, maar wel noodzakelijk.
- Vaccinatie is aanbevolen tegen hepatitis a en b, dtp (difterie, tetanus, polio) en buiktyfus.
- In uitzonderlijke omstandigheden kan er een epidemie zijn van meningokokkenmenengitis.
- Medicatie tegen malaria is sterk aanbevolen. Zeker in de regenperioden zijn er veel malariamuggen. Denk eraan dat je ruim voor je afreisdatum moet beginnen met een anti-malariakuur. Bij de apotheker kan je goede producten (op basis van DEET) halen tegen de insecten (b.v. Mousti-Mug). Ook een muskietennet biedt bescherming. Draag tijdens en na zonsondergang best lange broeken en truien met mouwen.
- Aan de grens kan men je een bewijs van inenting tegen cholera vragen. Omdat vaccinatie tegen deze ziekte weinig helpt, geven de erkende centra in ons land tegenwoordig doorgaans een stempel: vaccinatie tegenaangewezen voor onbeperkte duur.
Overweeg ook de vaccinatie tegen hondsdolhied (rabies). Wees op je hoede voor een hondebeet, meestal onverwacht maar dikwijls nooit ver weg. Een hond die (of kat, aap, vleermuis, dat) geïnfecteerd is met het virus dat rabies veroorzaakt kan hondsdolheid overdragen zelfs bij lichte verwondingen. Blijf dus ver weg van zoogdieren die mogelijk besmet zijn. Raak nooit dieren aan, zeker ook niet als ze dood zijn. Aai ze niet, voer ze niet en speel niet met ze, ook al zien ze er gezond en schattig uit. In dat geval moet je altijd METEEN behandeld worden. Zelfs als je gevaccineerd bent. De behandeling van rabiës bestaat uit twee injecties als je gevaccineerd bent, en vier injecties als je niet gevaccineerd bent. Als je niet gevaccineerd bent tegen rabiës heb je bovendien binnen 24 uur antiserum nodig. Soms is antiserum niet verkrijgbaar of van slechte kwaliteit, waardoor vaccinatie tegen rabiës sterk wordt geadviseerd. Hondsdolheid is een gevaarlijke aandoening die zich soms pas weken na terugkeer van reis manifesteert. Hier opnieuw, bespreek het met je (huis)arts.
Tijdverschil: In Kenia is in de winter 1 uur later dan in België. In de zomer is het verschil 2 uren.
Munt: De munteenheid van Kenia is de Keniaanse shilling KES). 1 EUR = 103,63 KES (april 2010).
Onderweg: Brussel - Nairobi in ongeveer 8 uren (6560 km).
Goed om te weten: Safarivoertuigen en kleine vliegtuigen bieden weinig ruimte voor bagage.
Het is daarom een noodzaak om licht te reizen. Te veel bagage zal niet op de vliegtuigen meekunnen. Reken op maximaal 15kg per persoon.
Weer en klimaat
Klimaat: Kenia ligt middenin de tropen, precies op de evenaar. Dag en nacht zijn er precies even even lang. Het tropisch regenklimaat van Kenia wordt beïnvloed door de Indische Oceaan. Omdat het land geografisch gezien zeer uiteenlopend is kent Kenia verschillende klimaten, onder meer afhankelijk ook van de hoogte. Algemeen valt de meeste neerslag van april tot en met juni (de lange regens) en van eind oktober tot eind november (de korte regens). Zeker tijdens de korte regens valt de neerslag hoofdzakelijk 's avonds in de vorm van korte hevige buien (ze vormen dus geen probleem voor de reiziger). Tijdens de lange regens valt meer neerslag; de staat van de wegen kan dan snel achteruitgaan waardoor niet altijd alles bereikbaar blijft. Er zijn in de vochtige perioden meer malariamuggen en slangen.
Langs de kust heersen een constante hoge (hete) temperatuur (dag en nacht) en een hoge luchtvochtigheid, hoewel de zee vaak voor een aangename bries zorgt. Landinwaarts is de lucht droger en zijn de nachten door de hoogte duidelijk koeler. In het noorden is het warmer en ook droger dan elders. Het golvende plateau in West-Kenia is over het algemeen zeer warm en redelijk vochtig. Bij het Victoriameer kunnen zware tropische regens vallen. De centrale hooglanden en de Grote Slenk kennen de meest aangename temperaturen. Er zijn echter grote verschillen tussen de valleien en de berggebieden. In de wat hoger gelegen gebieden is het aan te raden om ook wat warmere kleding mee te nemen, voor de vroege ochtend en de late avond. In deze gebieden is er een groot verschil in temperatuur tussen dag en nacht. Op Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw.
Beste reisperiode: De meest populaire maanden (omdat er dan veel dieren te zien zijn) zijn januari en februari (en maart); juli, augustus en september (en oktober). Overweeg ook het einde van deze droge periodes. Dan heb je de grootste kans veel wild te zien in de parken, aangezien het gras dan kort en droog is en veel beesten zich verzamelen in de buurt van het weinige water dat er nog te vinden is. De Grote Trek (met de jonge dieren) naar de Masai Mara start meestal tussen begin juni en half juli. Je kan Kenia in feite het hele jaar door bezoeken. Het groene zuiden heeft het hele jaar door residente grazers en roofdieren die zich zelfs in mei, als de grassen hoog zijn en wachten op de kuddes om afgegeten te worden, goed laten zien. Het voordeel aan de regenperiodes is dat er minder toeristen zijn; nadelen zijn dat er meer (malaria)muggen en slangen actief zijn én dat (vooral tijdens de lange regens) de wegen dan snel verslechteren waardoor niet altijd alles bereikbaar is.
Kisumu |
|
Jan |
Feb |
Maa |
Apr |
Mei |
Jun |
Jul |
Aug |
Sep |
Okt |
Nov |
Dec |
Gemiddelde dagtemp. (°C) |
|
31 |
31 |
30 |
29 |
28 |
28 |
28 |
28 |
29 |
31 |
30 |
30 |
Gemiddelde nachtt. (°C) |
|
24 |
24 |
24 |
23 |
23 |
22 |
22 |
22 |
23 |
24 |
24 |
24 |
Gemiddelde neerslag (mm) |
|
79 |
84 |
169 |
213 |
167 |
85 |
85 |
81 |
90 |
95 |
139 |
101 |
Aantal uren zon per dag |
|
79 |
84 |
169 |
213 |
167 |
85 |
85 |
81 |
90 |
95 |
139 |
101 |
Aantal regendagen |
|
7 |
10 |
11 |
17 |
13 |
8 |
7 |
8 |
8 |
10 |
13 |
9 |
Mombassa |
|
Jan |
Feb |
Maa |
Apr |
Mei |
Jun |
Jul |
Aug |
Sep |
Okt |
Nov |
Dec |
Gemiddelde dagtemp. (°C) |
|
32 |
32 |
33 |
31 |
29 |
28 |
28 |
28 |
23 |
30 |
31 |
32 |
Gemiddelde nachtt. (°C) |
|
23 |
24 |
24 |
24 |
23 |
21 |
20 |
20 |
21 |
22 |
23 |
23 |
Gemiddelde neerslag (mm) |
|
33 |
15 |
56 |
163 |
240 |
80 |
70 |
66 |
72 |
97 |
92 |
75 |
Aantal uren zon per dag |
|
33 |
15 |
56 |
163 |
240 |
80 |
70 |
66 |
72 |
97 |
92 |
75 |
Aantal regendagen |
|
4 |
2 |
5 |
10 |
14 |
10 |
11 |
9 |
9 |
10 |
9 |
7 |
Nairobi |
|
Jan |
Feb |
Maa |
Apr |
Mei |
Jun |
Jul |
Aug |
Sep |
Okt |
Nov |
Dec |
Gemiddelde dagtemp. (°C) |
|
25 |
26 |
26 |
24 |
23 |
22 |
21 |
21 |
24 |
25 |
23 |
23 |
Gemiddelde nachtt. (°C) |
|
12 |
12 |
13 |
14 |
13 |
11 |
10 |
10 |
11 |
13 |
13 |
13 |
Gemiddelde neerslag (mm) |
|
64 |
57 |
93 |
219 |
177 |
35 |
18 |
24 |
28 |
55 |
154 |
101 |
Aantal uren zon per dag |
|
64 |
57 |
93 |
219 |
177 |
35 |
18 |
24 |
28 |
55 |
154 |
101 |
Aantal regendagen |
|
4 |
5 |
9 |
16 |
13 |
5 |
3 |
4 |
4 |
7 |
15 |
8 |
Nakuru |
|
Jan |
Feb |
Maa |
Apr |
Mei |
Jun |
Jul |
Aug |
Sep |
Okt |
Nov |
Dec |
Gemiddelde dagtemp. (°C) |
|
27 |
28 |
28 |
26 |
25 |
24 |
24 |
24 |
26 |
25 |
24 |
26 |
Gemiddelde nachtt. (°C) |
|
9 |
9 |
10 |
12 |
11 |
10 |
10 |
10 |
9 |
9 |
10 |
9 |
Gemiddelde neerslag (mm) |
|
29 |
45 |
69 |
141 |
130 |
79 |
92 |
105 |
89 |
70 |
70 |
44 |
Aantal uren zon per dag |
|
29 |
45 |
69 |
141 |
130 |
79 |
92 |
105 |
89 |
70 |
70 |
44 |
Aantal regendagen |
|
6 |
6 |
9 |
17 |
15 |
11 |
12 |
14 |
11 |
12 |
13 |
6 |
Prettige vakantie in Kenia
In voorbereiding van uw reis op maat naar Kenia voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.