Reizen naar Seychellen
Op reis naar Seychellen: info bestemming
De meeste vakantieoorden en hotels bevinden zich op het granieten Mahé. Dit is het grootste eiland en beslaat zo'n 250 vierkante kilometer in het noordoosten van het land. Hier leeft 86 procent van de bevolking van het land. De hoofdstad Victoria (één van de kleinste hoofdsteden ter wereld) biedt een scala aan toeristische attracties. Voor een goed overzicht van de bijzondere vegetatie op de verschillende eilanden kun je in Victoria terecht in de botanische tuinen, waar je ook reuzenschildpadden kunt bewonderen. Ook de internationale luchthaven van de Seychellen is hier. Glacis ligt aan de noordwestkust van Mahé en heeft een van de mooiste stranden van de Seychellen. Praslin is ook een granieteiland en is een kleinere versie van Mahé. Het heeft ook een eigen luchthaven. Na Mahé en Praslin komt La Digue. Het is bereikbaar via veerbootverbindingen vanuit Mahé en Praslin. Hier zijn ook gastenverblijven te vinden. De idyllische buitenste eilanden zijn in privébezit, dunbevolkt en dienen als natuurparadijzen vanwege de voortdurende inspanningen om hun overvloed aan vogelsoorten, schildpadden en andere mariene natuur te behouden. Ze zijn allemaal bereikbaar per vlucht vanaf de internationale luchthaven van Victoria op Mahé.
Alleen op Mahé en Praslin zijn er verharde wegen en busdiensten zijn er enkel op Mahé en iets minder op Praslin. Een leuk alternatief vervoersmiddel op deze eilanden is de Mini Moke ('mini ezel'), een autootje dat te huur is per dag. Daarnaast rijden er taxi's. Op de andere eilanden kun je het best een fiets huren of stappen.
Natuur
De Seychellen-eilanden herbergen enkele van de meest verbazingwekkende dieren in het wild, waaronder reuzenschildpadden, zeldzame vogelsoorten en een overvloed aan zeeleven. De natuur is één van de belangrijkste attracties! Historisch gezien kreeg de fauna en flora van de archipel rake klappen door toedoen van de eerste menselijke kolonisten en ontdekkingsreizigers in de achttiende eeuw. Kust- en middenbossen werden gekapt, de meerderheid van de reuzenschildpadden verdwenen en sommige soorten zoals parkieten en de zwarte moerasschildpad waren bijna uitgestorven. Na verloop van tijd herstelden de eilanden zich echter. Vandaag zijn de Seychellen echt een toevluchtsoord voor schildpadden, vogels en een groot zeeleven met een indrukwekkend aantal beschermingsprogramma's. Zeldzame exotische diersoorten leiden op de Seychellen nu een ongestoord leven.
Eén van de succesverhalen is die van de Aldabra-reuzenschildpad. Tegenwoordig bewonen de charmante wezens veel van de eilanden. Sommige zelfs in kuddes in gevangenschap. Met hun prachtige schelpen, gedrongen benen en beminnelijke gezichtsuitdrukkingen zijn ze een plezier om te observeren. Bezoekers krijgen op vele plaatsen de gelegenheid om meer te weten te komen over de voortdurende inspanningen om deze vriendelijke reuzen te behouden. Een ander reddingsverhaal is dat van de ekster van de Seychellen. De Seychellen zijn ook de thuisbasis van enkele van 's werelds grootste zeevogelkolonies. Talrijke zeevogelreservaten zetten zich in voor het behoud van de vele vogels waaronder een tiental inheemse van de archipel. Daarenboven is het onderwaterleven van de Seychellen ronduit sensationeel! Het atol van Aldabra, de thuisbasis van grote populaties schildpadden, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, terwijl veel andere eilanden omgeven zijn door koraalriffen die rijk zijn aan onderwaterleven. Het is bekend dat meer dan duizend vissoorten hier gedijen! Maar ook landkrabben, waaronder de kokoskrab. Met afmetingen van een meter, poot tot poot, is dit de grootste geleedpotige ter wereld.
Cultuur
De meeste bewoners hebben een Afrikaanse of Europese achtergrond. Er is geen inheemse cultuur maar bepaalde aspecten van de Afrikaanse oorsprong zijn wel bewaard gebleven. Om de Creoolse tradities hoog te houden heeft de overheid een nationale muziekschool opgericht. Leerlingen krijgen hier bijvoorbeeld les in de 'sombre moutia', een typische dans van de Seychellen met sterke Afrikaanse en Madagaskische ritmes. De melancholische liederen zijn oorspronkelijk gebeden, die vroeger door slaven werden gezongen tijdens hun zware arbeid.
Over het algemeen is de muziek van de Seychellen een mengelmoes van Indische, Europese, Chinese en Arabische invloeden. Accordeons en violen klinken in goede harmonie met de 'zez' (een citer), Afrikaanse drums en de 'makalapo' (een snaarinstrument).
De meeste bewoners van de Seychellen zijn trouwe katholieke kerkgangers. Deze vroomheid gaat echter vaak moeiteloos samen met een geloof in bovennatuurlijke krachten en geesten. Religie Katholiek (90%) en Anglicaans (8%).
Keuken
De Seychellen hebben de beste keuken van alle eilanden in de Indische Oceaan. Rijst en vis zijn de hoofdbestanddelen. Daarnaast wordt getoverd met kruiden, groenten en fruit. De lijst van zeevruchten is indrukwekkend. Je kunt bijvoorbeeld haai eten maar ook inktvis, snoek of rode poon. Een typisch ingrediënt voor veel van de visgerechten is 'rougaille'. Een andere regionale specialiteit is 'daube', een zoete saus.
Actie
Ook voor wat actie zijn de Seychellen een tropisch paradijs. Je kunt er snorkelen en duiken tussen bijzondere koraalriffen, diepzeevissen naar tonijn of zeilen rond onbewoonde eilandjes. Vogelkijkers kunnen zich uitleven op het eiland met de toepasselijke naam Bird. Om te duiken is het water rond Mahé rustig en heeft meestal weinig stroming. Voor grote vissen moet je wat verder uit de kust duiken, waar het ook onrustiger is. In augustus heb je de meeste kans op een ontmoeting met reusachtige walvishaaien. Scheepswrakken, koraalriffen, visrijkdom, rotsen, een goede mix van diep en ondiep maken deze omgeving tot een magnifieke duiklocatie.
Extra informatie over een georganiseerde reis naar Seychellen maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.