Reizen naar Zuid-Afrika - uw rondreis op maat

Kaartje Zuid-Afrika
Vertrek met ons op reis naar Zuid-Afrika. Gelegen tussen twee oceanen in het uiterste zuiden van het Afrikaanse continent, is dit niet alleen een bestemming met prachtige landschappen, maar bovendien een fascinerend land omwille van zijn geschiedenis en de mengelmoes van culturen... Drie keer zo groot als Frankrijk vind je er tropische stranden, rotsachtige massieven, savannes en woestijnen in talrijke natuurreservaten. Zuid-Afrika is een paradijs voor natuurliefhebbers; elke regio heeft zijn eigen specifieke fauna en flora. Trek alvast voldoende tijd uit voor je rondreis Zuid-Afrika; ongetwijfeld is het keuzes maken in een enorm uitgestrekt land en bijna een wereld op zich.

Op rondreis door Zuid-Afrika: Kaapstad valavond met Tafelberg
 

Op reis naar Zuid-Afrika: info bestemming

Meestal houdt een rondreis door Zuid-Afrika een actieve ontdekking van Kaapstad in. Het is één van de meest opwindende steden ter wereld. Op een uur rijden van de "Moederstad" liggen de ‘Wijnlanden’, met adembenemende landschappen, eindeloze wijngaarden en wellicht de beste restaurants van heel Afrika.

Zuid-Afrika biedt zeer zeker de beste "Big Five" kennismaking van het Afrikaanse continent. Vooral als er beperkte reistijd is. De mooiste safari's van Zuid-Afrika zijn wellicht te vinden in de reservaten die grenzen aan het Kruger National Park, met name de "Sabi Sand Private Game Reserve" en "Timbavati Game Reserve". Je kan er met de huurwagen heen via de prachtige Panoramaroute. Je kan in Zuid Afrika ook kennis maken met een safari in een volledig malariavrije omgeving. In de omgeving van Johannesburg zijn er de reservaten Pilanesberg, Madikwe en Tswalu. In de Oostkaap de reservaten van Shamwari en Kwandwe. Dit zijn de voorkeurbestemmingen voor wie de reis met jonge kinderen doet. Verspreid over het land zijn er ook avontuurlijke gezinsactiviteiten zoals quad rijden, wilde katten opvangcentra en olifantenparken. De mogelijkheden om kinderen te vermaken zijn eindeloos.

In KwaZulu Natal, een grote provincie in het noordoosten, zijn er de majestueuze Drakensbergen. Een hiking paradijs! Je kan er ook de battlefields bezoeken en de historiek herbeleven uit de film Zulu.

Panoramaroute
 
Kwazulu Natal
 
Safari in Pilanesberg
 

Rond de grote steden (oa. Kaapstad en Johannesburg) zijn er de "Townships". Woongebieden waar in de tijd van de apartheid enkel de zwarte bevolking en de kleurlingen leefden. Sinds de val van de apartheid zijn er grote projecten om de woonomstandigheden in de townships te verbeteren en ook de infrastructuur wordt ontwikkeld (ziekenhuizen, politiekantoren, winkelcentra, openbaar vervoer,...). Een gegidst bezoek aan een township is zeker een aanrader. Soweto en Alexandra nabij Johannesburg zijn wellicht de bekendste townships. In Kaapstad zijn er Guguletu en Khayelitsha. Een bezoek is heel zeker een ontdekking van de vele facetten van de Zuid-Afrikaanse gemeenschap.


Voor een beter overzicht hebben we Zuid-Afrika ingedeeld in 3 gebieden. Het is perfect mogelijk deze gebieden te combineren tijdens uw rondreis.

De Kaapregio's: Westkaap (Kaapstad, de wijngebieden met Franschoek en Stellenbosh, Hermanus en de Tuinroute). Oostkaap met een aantal moderne kustplaatsen en de spectaculaire Wildcoast en Noordkaap, de verbinding met Namibië en de Cederbergen regio.

Johannesburg en Kruger Regio: de provincies Gauteng, Mpumalanga en Limpopo. Bezoek aan Johannesburg, de malariavrij parken Pilanesberg en Madikwe, Kruger en de privéparken nabij zoals Sabi Sand en Timbavati.

KwaZulu Nathal, Lesotho en Swaziland: Lesotho is in feite een onafhankelijk land en ligt volledig ingesloten in Zuid Afrika.

Daarnaast kan je ook combineren met bestemmingen in de buurt, b.v. een een reis naar Namibie, of een combinatiereis Botswana en de Victoria Falls.

Extra informatie over een georganiseerde reis naar Zuid-Afrika maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

U wilt iets beleven op vakantie naar Zuid-Afrika? Vraag hier uw uitgewerkte reis op maat naar Zuid-Afrika aan...
(duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven maar streven naar uw reis op maat. We overleggen eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

 

Reis naar West-Kaap

Kaapstad met Tafelberg  Kaapstad met tafelkleed op Tafelberg 

Deze reis doe je best tijdens onze herfst/winter/vroege lente, want aan de andere kant is het dan volop aangenaam weer. Verkenning van Kaapstad, Bo-Kaap, De Kaap met "Kaappunt" en "Kaap de Goede Hoop". Daarna verkenning van de wijnlanden, met Paarl, Stellenbosch en Franschhoek. Terug naar de kustregio via Hermanus en een volledige verkenning van de Tuinroute met in het achterland Oudshoorn en de Karoo.

 
 
   
 
 

Kaapstad, de Kaap en safari nabij Johannesburg

Ballonvaart over Pilanesberg 

Een perfecte combinatie van het beste van Zuid Afrika en een ideale kennismaking. Deze combinatie kan het hele jaar door gepland worden en is ook perfect mogelijk in onze zomer. De wijnstreek kan eventueel even vanuit Kaapstad bezocht worden en van juni tot september zijn er de walvissen in Walker Bay. Kies nabij Johannesburg voor Madikwe of Pilanesberg voor een compleet malariavrije reis met kinderen. Op deze reis mis je natuurlijk ook de Panoramaroute niet. Zie voor meer info bij Johannesburg en Kruger Regio.

 
 
   
 
 

Johannesburg en Safari

Safari Greater Kruger  Safari Greater Kruger 

Indien je de reis volledig wenst te wijden aan de zoektocht naar wild, dan zijn Kruger en de omliggende privé-wildreservaten de perfecte keuze, zelfs los van Zuid-Afrika. Je zou bijvoorbeeld een combinatie kunnen doen van het Timbavati reservaat, Kruger en Sabi Sand en ook meteen de Panoramaroute mee op de reis nemen. De privé-reservaten van het "Greater Krugerpark" staan garant voor een echte safaribeleving: uitsluitend de mensen die verblijven in die lodges zal je hier tegenkomen en je kan veel dichter bij de dieren komen. De 4x4-wagens mogen ook van de paden afwijken én het is ook toegelaten om te voet op safari te gaan. Tussen Kruger en de privé-reservaten kunnen de dieren overigens vrij bewegen. Op deze reis mis je natuurlijk ook de Panoramaroute niet. Kies voor een compleet malariavrije reis nabij Johannesburg voor de parken Madikwe en/of Pilanesberg, een ideale combinatie van beide want de parken zijn kwa natuur volledig verschillend. Een dagtrip gewijd aan Johannesburg en Soweto kan natuurlijk niet ontbreken.

 
 
   
 
 

Johannesburg, Mpumalanga, Kwazulu en Swaziland

De reis start in Johannesburg met een rit per huurwagen naar Pilanesberg of Madikwe safaripark. Zie voor meer info bij Johannesburg en Kruger Regio. Daarna gaat het verder naar KwaZulu Nathal, Lesotho en Swaziland. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de grote battlefields kan hier de Islandlwana dagtocht en de uitstap naar Rorke's Drift ondernemen. De plaatsen waar de Britten en de Zoeloes vochten. De gepassioneerde gids vertelt en geeft achtergrond over de gebeurtenissen die hebben geleid tot de veldslagen. Daarna naar het verblijf in Drakensbergen van waaruit er verschillende wandeltochten kunnen gedaan worden (Rainbow Gorge (04u), Doree Falls (02u), Baboon Rock (04u), Mushroom Rock (04u), Neptune's Pools, Marble Baths, Xeni Cave and Blue Pools (5u). Daarna verder via Bloemfontein naar Samara Private Game Reserve en dan verder tot Knysna. Terugvlucht via George of Port Elisabeth luchthaven.




 
 
   
 
 

Verlenging Victoria Falls

 

(in Livingstone, Zambia)

 
 
   
 
 

Verlenging Mozambique

 

De Bazaruto Archipel ten oosten van de Mozambikaanse kust wordt beschouwd als een van de best bewaarde geheimen van Afrika. Zie voor meer info bij Mozambique

 
 
   
 
Uw keuzes
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Goed om weten vooraleer u op reis naar Zuid-Afrika vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Voor een verblijf van minder dan drie maanden in Zuid-Afrika is voor Belgen geen visum vereist. Een internationale reispas is wel verplicht en moet nog 30 dagen langer geldig zijn dan de datum van vertrek uit Zuid-Afrika. In de reispas dienen nog minstens 2 lege bladzijden naast elkaar te zijn voor het nodige stempelwerk. Opgelet, indien je door Swaziland reist (b.v. van Hluhluwe naar Kruger) dan moet je reispas nog minstens drie maanden geldig zijn bij aankomst in Swaziland. Voor Lesotho (Sani Pass vanuit Drakensbergen) geldt ook zelfs een minimum geldigheid van 6 maanden bij vertrek uit Lesotho.

BELANGRIJKE TOEVOEGING
Ouders die naar Zuid-Afrika op reis gaan met minderjarige kinderen moeten vanaf 1 juli 2014 een origineel geboortecertificaat van de kinderen ("Unabridged birth certificate") op zak hebben zodat ze kunnen bewijzen dat ze met hun eigen kinderen reizen. Een gewoon internationaal paspoort voor kinderen is dus niet meer voldoende als reisdocument. Wanneer één ouder alleen reist met een minderjarig kind moet hij/zij ook nog eens een geschreven toelating hebben van de andere ouder. Hetzelfde geldt voor grootouders die hun kleinkinderen willen trakteren op een safari in het Krugerpark: zij moeten de originele geboortecertificaten meenemen én ze moeten een schriftelijke toelating hebben van beide ouders.
Voor een verblijf van minder dan drie maanden in Zuid-Afrika is voor Belgen geen visum vereist. Een internationale reispas is wel verplicht en moet nog minstens 30 dagen langer geldig zijn zijn dan de voorziene dag van terugkeer (opgelet als de reis ook naar Swaziland en/of Lesotho loopt, zie hierna). In de reispas dienen nog minstens twee lege bladzijden te zijn voor het nodige stempelwerk. In het vliegtuig worden voor aankomst formulieren uitgedeeld die moeten worden ingevuld. Belangrijk is om ook daadwerkelijk alles in te vullen. De douaneformaliteiten zijn eenvoudig en de mensen zijn over het algemeen vriendelijk. Opgelet, indien je door Swaziland reist (b.v. van Hluhluwe naar Kruger), dan moet je reispas nog minstens drie maanden geldig zijn bij aankomst in Swaziland. Voor Lesotho geldt zelfs een minimum geldigheid van 6 maanden bij vertrek uit Lesotho. Opgelet: voor wie reist met kinderen (minderjarigen). Ouders dienen in het bezit te zijn van het geboortecertificaat van de kinderen. Als er maar één ouder reist, dient de andere ouder een wettelijke toestemming hiervoor te geven (vb een toelating, een gerechtsuitspraak, in voorkomend geval een stervensaangifte, …). Voor kinderen die reizen zonder hun ouders gelden andere voorschriften. We willen je er verder op wijzen dat het je eigen verantwoordelijkheid is om in het bezit te zijn van een geldige identiteitskaart en reispas. Indien je op de luchthaven aankomt zonder de nodige papieren kunnen wij helaas niets voor je doen en zal je ook niet kunnen vertrekken. Zie ook "Identiteitskaarten en reispassen" en "Visum".

Opmerkingen:
- Ook kinderen dienen steeds over een identiteitsbewijs met foto of paspoort te beschikken. Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Buitenlandse Zaken raadt een ouderlijke toestemming aan als het kind alleen reist of in het gezelschap van andere personen dan de ouders.
- Personen die niet de Belgische nationaliteit hebben doen er goed aan zich te informeren bij de bevoegde instanties (ambassade of consulaat).

Let op:
- Beschadigde reisdocumenten, zoals een reispas met een scheur of een identiteitskaart met een barst, of een elektronische identiteitskaart waarvan de microchip ontbreekt, kunnen door de bevoegde Belgische of buitenlandse autoriteiten als ongeldig worden beschouwd. In voorkomend geval raden wij u dan ook aan om de beschadigde reisdocumenten vóór uw reis te laten vervangen. U gaat op eigen risico met een beschadigde identiteitskaart of reispas naar de luchthaven. Bij weigering van toegang tot de vlucht of het grondgebied van het land van bestemming kunnen wij helaas niets voor u doen.
- Een "attest verlies identiteitskaart" is niet geldig voor uw reis; een rijbewijs evenmin.

Gezondheid/Inentingen: Contacteer zeker uw (huis)arts voor een persoonlijk advies. Er is geen inenting echt vereist, een DTP-vaccinatie is wel aanbevolen, en ook bescherming tegen hepatitis A. Vaccinaties tegen buiktyfus en gele koorts zijn niet noodzakelijk als de reis enkel naar Zuid-Afrika is. Maar opgelet, vaccinatie tegen gele koorts is wel verplicht als men uit gele koortsgebied komt (b.v. Kenia, Tanzania, Oeganda, of bij een tussenlanding in Ethiopië of een verblijf in Zambia of Zimbabwe); neem in dit geval zeker uw vaccinatieboekje mee). Malariaprophilaxie is ten zeerste aanbevolen tijdens verblijf in de parken in het noorden, behalve Pilanesberg en Madikwe Park (malariavrije parken). De malariamug komt het meest voor in Mpumalanga, Kwazulu-Natal en de grensgebieden van de noordelijke en noordwestelijke provincies. Ook in de lager gelegen gebieden van Swaziland, Mozambique, Zimbabwe en grote delen van Botswana is er malaria indien de reis met deze gebieden wordt gecombineerd. Ook het noorden van Namibië is malariagebied. Zie voor meer info over de malariagebieden het kaartje op de website van het tropische instituut Antwerpen: https://www.wanda.be/nl/a-z-index/malaria-kaart-zuid-afrika/. In de regenperioden (zeker van oktober to mei) zijn er het meeste muggen. Denk eraan dat je op tijd moet beginnen met een ant-malariakuur. Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk. Bij de apotheker kan je goede producten (op basis van DEET) halen tegen de insecten (b.v. Mousti-mug). Ook in Zuid-Afrika zelf kan je prima producten kopen (b.v. Tabard of Peacefull sleep). Ook een muskietennet biedt bescherming. Draag tijdens en na zonsondergang best lange broeken en truien met mouwen. Koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in malariagebied is steeds ernstig te nemen. Overweeg ook de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës). Wees op je hoede voor een hondenbeet, steeds onverwacht maar dikwijls nooit ver weg. Een hond (of kat, aap, vleermuis, ...) die geïnfecteerd is met het virus dat rabiës veroorzaakt kan hondsdolheid overdragen zelfs bij lichte verwondingen. Blijf dus ver weg van zoogdieren die mogelijk besmet zijn. Raak nooit dieren aan, zeker ook niet als ze dood zijn. Aai ze niet, voer ze niet en speel niet met ze, ook al zien ze er gezond en schattig uit. Bij een beet/schram/... moet je altijd METEEN behandeld worden. Zelfs als je gevaccineerd bent. De behandeling van rabiës bestaat uit twee injecties als je gevaccineerd bent, en vier injecties als je niet gevaccineerd bent. Als je niet gevaccineerd bent tegen rabiës heb je bovendien binnen 24 uur antiserum nodig. Soms is antiserum niet verkrijgbaar of van slechte kwaliteit, waardoor vaccinatie tegen rabiës sterk wordt geadviseerd. Hondsdolheid is een gevaarlijke aandoening die zich soms pas weken na terugkeer van reis manifesteert. Hier opnieuw, bespreek het met je (huis)arts.

Opmerkingen:
Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Zelfs als geen of bepaalde inentingen niet nodig zijn wil dat niet zeggen dat er geen aan te raden zijn. De reiziger dient zelf in te staan voor eventuele inentingen en aangezien de reisorganisator geen medische bevoegdheid heeft, dient de reiziger de verstrekte informatie te evalueren met een bevoegd arts. Speciale gezondheidsrisico’s (zoals bv. suikerziekte, hartaandoeningen, astma, epilepsie, enz...) alsook andere (zoals slechtziendheid, rugklachten, zwaarlijvigheid...) moeten gesignaleerd worden aan Evenementtours. Je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, je gezondheid en je leeftijd bepalen welke vaccinaties en/of anti-malariamaatregelen je nodig hebt. Aangeraden wordt om steeds een persoonlijk advies in te winnen over de vaccinaties en eventuele andere maatregelen die noodzakelijk zijn. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts, die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en je persoonlijke situatie. Vooral bij reizigers met gezondheidsproblemen, bij reizen langer dan 3 maanden of als men op reis bijzondere risico's loopt door activiteiten of beroep, is een gespecialiseerd advies extra van belang. Voor verdere inlichtingen kan je ook terecht bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of www.itg.be).

Tijdverschil: In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) is er geen tijdsverschil, in onze winter (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika.

Munt: De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand, onderverdeeld in 100 cents. Richtkoers: 1 EUR = 20 ZAR (juni 2023).

Onderweg: De afstand Brussel - Kaapstad is zo'n 9500 km. Rechtstreeks vanuit Amsterdam (met o.a. KLM of South African) of Parijs (Air France met de A380) duurt de reis ongeveer 10u30min (Johannesburg) of 11u15min (Kaapstad). Via tussenlanding vanuit Brussel in een Europese luchthaven duurt het zo'n 14 uren. Europa - Johannesburg is over het algemeen goedkoper dan Europa - Kaapstad. Sinds 2022 vliegt Air Belgium 2 maal per week naar Zuid-Afrika.

Goed om te weten: Pilanesberg, Madikwe, Waterbergen en de privéparken rond de Kaap en Port Elizabeth zijn malariavrij.

Voor de meeste safarilodges kunnen kinderen pas mee op safari vanaf 6 jaar. Sommige lodges verbieden kinderen onder de 12 jaar, nog andere onder de 16 jaar, deze laatste vooral de -enkel volwassenen lodges-

De "Wild Card" is een soort creditcard met een PIN code waarmee je vrije toegang hebt tot de South African National Parks (SANParks), Cape Nature Conservation Reserves (CNC), Msinsi Resorts en Big Game Parks in Swaziland en Ezemvelo KZN Wildlife. Voor 1 persoon kost de kaart R940 en voor 2 personen R1640 (2010).

Zelf rijden: het internationaal rijbewijs is verplicht om in Zuid-Afrika te rijden. Vraag dan ook een internationaal rijbewijs aan bij uw Belgisch gemeentebestuur. Sommige Zuid-Afrikaanse verzekeraars weigeren de schade uit te betalen indien de betrokken partij niet over een internationaal rijbewijs beschikt.

Huurwagen: De huurwagen In Zuid- Afrika wordt (tenzij anders vermeld) geboekt met Premium coverage (super coverage), deze dekt de diverse schade waaronder diefstal, ongeval, enz .... Niet gedekte schade is waterschade en schade aan het chassis. Deze verzekering dekt ook niet de brandstof, de kosten bij grensovergangen (1900 ZAR en 600 ZAR voor Swaziland of Lesotho), boetes (350 ZAR administratie kosten), de one-way huurtrajecten, een administratie-fee in geval van een ongeval (ZAR 814). Indien de wagen niet ten laatste op het einde van de geboekte huurperiode is ingeleverd zal de extra dag/dagen ook verrekend worden. (Opgelet, de vermelde ZAR bedragen onder voorbehoud, deze kunnen wat afwijken.)
De meest brandstofstations (in steden en op de hoofdwegen) zijn open 24u per dag. In de plattelandsgebieden enkel overdag. Hou cash ZAR klaar, want betalen met kredietkaart in de stations is er niet altijd bij. Het is de gewoonte een tip te geven van 3 tot 5 ZAR aan de pompbediende. Deze zal meestal ook het voorvenster schoonmaken en olie en waterpeil nakijken. Tank tijdig, want soms zijn tankstations schaars op sommige wegen! Op tolwegen kan meestal betaald worden met cash en met kredietkaart. Hou je aan de snelheidsbeperkingen (60 km/u in de steden, 80km/u op de lokale wegen en 120 km/u op de hoofdwegen (autostrades en hoofdwegen).

Opgelet: zorg ervoor dat je niet in de situatie terecht komt waarbij de super coverage verzekering van de huurwagen vervalt. Het gaat vb. om criminele verwaarlozing, single ongeval (geen andere wagens/personen betrokken), niet geregistreerde chauffeur (2de chauffeur dus zeker registreren), niet onmiddellijke melding van een ongeval, een niet geregistreerde verlenging van de huurperiode, zware verkeersfouten (rijden door rood licht, rijden aan de verkeerde kant van de weg,...), rijden onder invloed, rijden buiten de aangelegde wegen, het slepen van een andere wagen, het niet kunnen teruggeven van de wagensleutels bij een diefstal, de exacte plaats van de diefstal niet weten, de wagen achtergelaten op een gevaarlijke plaats. Indien de verhuurmaatschappij één van deze factoren aantoont zal je voor alle bijgaande kosten moeten betalen. Al deze zaken worden ook vermeld in het contract dat je met de verhuurmaatschappij tekent.

Weer en klimaat

Klimaat: Ondanks de enorme uitgestrektheid van Zuid-Afrika is het klimaat betrekkelijk uniform en gematigd, ook al omdat de gebieden dichter tegen de evenaar over het algemeen hoger gelegen zijn. Uiteraard zijn er lokale verschillen, afhankelijk van ondermeer de hoogte en de afstand tot de zee. Het oosten en het zuiden - met uitzondering van de laaglanden rond Kaapstad - kennen een gematigd klimaat met neerslag in alle jaargetijden, maar het meest in de zomer. Rond Kaapstad heerst eerder een mediterraan klimaat, met warme droge zomers en zachte regenachtige winters. De oostelijke kusten hebben een subtropisch klimaat. De laaggeleden gebieden in het noorden bij de grens met Mozambique en Zimbabwe kennen een tropisch klimaat, dat bij de grens met Botswana eerder een steppeklimaat wordt. In het droge noordwesten tenslotte heerst een woestijnklimaat.

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegenovergesteld zijn aan die in België. De gemiddelde jaartemperatuur ligt tussen de 16 en 21 graden. Typerend is dat de gemiddelde temperatuur in zowel in Kaapstad als in het veel noordelijker gelegen Johannesburg ongeveer 16,5°C bedraagt. Het warmst is het aan de oostkust, met een gemiddelde jaartemperatuur van 20,6°C in Durban. De warmste maanden in het binnenland zijn december en januari en de warmste maand aan de kust is februari. Juli is gemiddeld de koudste maand, maar zelfs in de winter kan het op de meeste plaatsen nog wel 20°C worden.

In tweederden van Zuid Afrika valt minder dan 500 mm neerslag per jaar. Hoe meer men naar het westen gaat, hoe minder neerslag er over het algemeen valt (met uitzondering van het gebied rond Kaapstad). In de zomer valt de meeste regen in het oosten, als de vochtige lucht van de Indische Oceaan met kracht landinwaarts stroomt. In Kaapstad daarentegen valt de meeste neerslag in de maanden juni tot en met september. De regen valt in de zomer vaak in korte hevige buien, waarna de zon weer snel schijnt. Kaapstad heeft gemiddeld 2980 zonuren per jaar; dat is meer dan pakweg Madrid of Lissabon. Beste periode om naar Zuid-Afrika te reizen: januari, februari, juni, juli, augustus, september, oktober, december. Goede periode: maart, april, mei, november

Beste reisperiode: Over het algemeen is de periode tussen mei en oktober uitstekend om (het noorden van) Zuid-Afrika te bezoeken. De temperaturen zijn dan over het algemeen aangenaam. De winterperiode (juni t/m augustus) biedt het meeste kans op het zien van wild. Gedurende deze periode is er weinig vegetatie in de wildparken en bovendien verzamelt het wild zich in deze droge periode rondom de drinkplaatsen. In de zomermaanden (december tot en met februari) wordt dan weer het meeste wild geboren en is het warmer in het zuiden. De drukste tijd is tijdens de zomer, van half oktober tot half februari, met een piek in december en januari.

Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. Landinwaarts is 's nachts vorst en sneeuw mogelijk, zeker in de hoger gelegen gebieden. Overdag lopen de temperaturen dan echter meestal weer op naar waarden van tegen de twintig graden. In het noordoosten is het in de winter het warmste. Het Krugerpark heeft in de koelste maanden nog altijd gemiddelde maximumtemperaturen van rond de 26-27 graden. 's Nachts kan het dan wel redelijk afkoelen tot enkele graden boven het vriespunt.

Wie in de winter een strandvakantie wil houden in Zuid-Afrika is aangewezen op de kustplaatsen van de regio Kwazulu/Natal. Door de warme golfstroom blijft het zeewater hier aangenaam warm met temperaturen tussen de 21 en 24 graden. Ook de luchttemperaturen van ruim twintig graden en een groot aantal zonne-uren maken een verblijf langs deze kust gedurende de Afrikaanse winter tot een aangename vakantie.

Het hangt eigenlijk af van je eigen voorkeur; wat ons betreft is Zuid-Afrika het gehele jaar door geschikt voor een bezoek.

Bloemfontein   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   30 28 26 23 19 17 16 19 23 26 27 29
Gemiddelde nachtt. (°C)   16 15 13 8 4 1 1 3 6 10 12 14
Gemiddelde neerslag (mm)   91 79 76 56 25 8 10 20 20 51 66 61
Aantal uren zon per dag   91 79 76 56 25 8 10 20 20 51 66 61
Aantal regendagen   8 9 8 6 4 1 2 2 2 5 5 7

Durban   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   28 28 28 26 25 23 23 23 23 24 25 27
Gemiddelde nachtt. (°C)   21 21 20 17 14 11 11 13 15 17 18 20
Gemiddelde neerslag (mm)   134 113 120 73 59 28 39 62 73 98 108 102
Aantal uren zon per dag   134 113 120 73 59 28 39 62 73 98 108 102
Aantal regendagen   15 13 13 9 7 5 5 7 11 15 16 15

Johannesburg   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   26 25 24 21 19 16 17 19 23 24 24 25
Gemiddelde nachtt. (°C)   15 14 13 10 7 4 4 6 9 11 13 14
Gemiddelde neerslag (mm)   125 90 91 54 13 9 4 6 27 72 117 105
Aantal uren zon per dag   125 90 91 54 13 9 4 6 27 72 117 105
Aantal regendagen   16 11 12 9 3 2 1 2 4 10 15 15

Kaapstad   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   26 27 25 23 20 18 18 18 19 21 24 25
Gemiddelde nachtt. (°C)   16 16 14 12 9 8 7 8 9 11 13 15
Gemiddelde neerslag (mm)   15 17 20 41 69 93 82 77 40 30 14 17
Aantal uren zon per dag   15 17 20 41 69 93 82 77 40 30 14 17
Aantal regendagen   6 5 5 8 11 13 12 14 10 9 5 6

Prettige vakantie in Zuid-Afrika

In voorbereiding van uw reis op maat naar Zuid-Afrika voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie. Om alvast in de sfeer te komen, kan u deze video bekijken. Officieel reisadvies vindt u hier.